Sex met je Ex: voer voor obsessies

We doen het omdat het lekker, vertrouwd, makkelijk en veilig is.
En het heeft betekenis, want oude liefde roest niet.
Toch spelen vaak ook minder mooie motieven een rol zoals jaloezie, macht, wraak, eenzaamheid en angst. Vera Steenhart is relatietherapeut en seksuologe: “Het zijn vaak die minder mooie motieven die ons verleiden tot seks met een ex. Wraak en jaloezie kunnen een belangrijke rol spelen. Als de ex een nieuwe partner heeft, laat je door seks met hem te hebben, zien dat je hem nog steeds kunt krijgen. Je zet zijn nieuwe vriendin een hak.
Vergelding speelt ook mee. Als hij het heeft uitgemaakt, herstel je door middel van seks de balans. Nu is het jouw beurt: je kwetst hem door hem eerst te verleiden, en hem daarna als een baksteen te laten vallen. Jullie staan weer gelijkwaardig tegenover elkaar. Door middel van seks kan je hem ook laten zien wat hij verspeeld heeft. Je haalt alles uit de kast, bent de volmaakte minnares en hij is diep onder de indruk. Je ego krijgt een boost, en zijn eerdere afwijzing doet minder pijn.
Hoe het ook zij: jullie gebruiken elkaar. Zolang dat met wederzijdse goedkeuring gaat is het prima, maar meestal heeft één er meer belang bij dan de ander. De balans die je hoopt te herstellen, is vaak al onherstelbaar beschadigd. Kortom: je speelt met vuur.”
Maar spelen met vuur is spannend, en dat verhoogt de lust. Daarbij, je hart was toch al gebroken. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Vera waarschuwt voor terugvallen in oude, negatieve patronen. “De herinneringen aan oud zeer en de destructieve patronen die jullie hadden komen meestal sneller terug dan je wilt. De verwachtingen met de bijbehorende teleurstelling ook. Voor je het weet zit je weer middenin de pijn.”
Vaak durven we ook niet los te laten uit angst voor eenzaamheid. Door af te spreken met je ex, wordt de dreigende leegte even opgevuld. En je weet wie je in huis haalt… Daardoor durf je je vaak meer te laten gaan dan met een wildvreemde. Misschien durf je ineens dingen uit te proberen, die je in je relatie nooit durfde.
Angst voor afwijzing speelt immers geen rol meer. Jullie relatie is officieel toch al voorbij. Daarom kan seks met je ex prettiger zijn dan toen je nog samen in die problematische relatie zat. Het probleem is alleen, dat je gaandeweg, vaak weer in de problematische aspecten van de ex-relatie gezogen wordt. Nu voelt het fijn, dat vinden jullie allebei, je begint je af te vragen weerom het ook al weer uit ging? Voor je het weet, koester je weer allerlei verwachtingen en zit je naar die telefoon te staren. Eigenlijk zit je alweer in een halve relatie. Volgens Vera is het voer voor obsessie!
Niet kunnen of willen loslaten heeft ook te maken met het niet kunnen of willen accepteren dat je ‘verslagen’ bent. Het is niet gegaan zoals jij wilde. Het lot heeft anders bepaalt, en je kunt niets anders doen dan je erbij neerleggen. Maar dat is moeilijk! Vera: “In mijn praktijk zie ik vaak vrouwen die veel emotionele energie geïnvesteerd hebben in de ex, en de gedachte niet kunnen verdragen dat een andere vrouw straks de vruchten van hun inspanningen plukt. Ze hopen hun ex vast te houden door middel van seks. Wellicht zal het dan niet zo’n vaart lopen met zijn zoektocht naar een ander…”

Maar wat betekent dat voor jezelf? Als je seks blijft hebben met je ex, sta je niet, of in ieder geval minder, open voor een ander. Je staat stil. Vera: “Vanuit de tantra gezien, is seks met je ex een vrij ingrijpende gebeurtenis. Je stelt je diepgaand open voor elkaar, jullie energievelden blijven op elkaar afgestemd, en het loslaten wordt er niet makkelijker op.”
Loslaten is sowieso niet makkelijk. Vaak spelen allerlei dieperliggende (verlatings)angsten een rol. Het makkelijkst is om al deze gevoelens te ontkennen. Doen of je neus bloedt. Toch is de realiteit onder ogen zien, de eerste stap naar vrijheid, want dat is wat loslaten je geeft. Vrijheid om door te gaan en nieuwe kansen te pakken. Vasthouden suggereert misschien dat jij in controle bent, maar vaak ben jij juist degene in de greep van angst. Vasthouden aan je ex, en seks hebben vanuit die drijfveer leidt vaak tot weinig goeds.
Vera: “Natuurlijk hoeft seks met je ex niet altijd gevaarlijk te zijn. Als de relatie op seks dreef, kun je terugvallen op seks als losstaand gegeven. Hoe minder intens jouw binding met de ander, hoe makkelijker het is om alleen seks te hebben. Toch werkt het vaak maar tijdelijk. De meeste vrouwen raken vroeg of laat (weer) emotioneel gebonden. Zodra beide partijen andere verwachtingen hebben, werkt het na verloop van tijd niet meer.”

Uiteindelijk is loslaten dus the way to go. Mochten jullie onverhoeds toch bij elkaar horen, dan komt het vanzelf naar je toe. Maar de kans is groot dat het niet voor niets uitging tussen jullie. Seks met je ex mag dan de weg van de minste weerstand zijn, maar waarom zou je jezelf emotioneel binden aan iemand van wie je juist los wil komen?

Vera: “De drang naar seks komt voort vanuit drie plekken: het hoofd, het hart en het bekken. Als je je ex op een feestje ziet en je hem ineens weer ontzettend lekker vindt, is het waarschijnlijk lust. Dat komt uit je bekken. Het kan ook zijn dat je gewoonweg nog heel veel van hem houdt, en hem terug wilt. Seks willen vanuit je hart kan een manier zijn om hem te laten merken wat je nog voor hem voelt. Maar hoe je het ook wendt of keert: als je met je hoofd hebt besloten dat het niet werkt tussen jullie, en je hart en/of bekken wil nog van alles, heb je een dilemma. Soms moet je hier een periode doorheen, voor je het onder ogen wilt zien. Dit vergt soms heel wat tijd en discipline, maar het slijt echt. Vertrouw op jezelf, en jouw weg in het leven. Loslaten is de enige weg naar vrijheid. En liefde die wordt geboren uit vrijheid, brengt uiteindelijk de beste kans voor een diepgaand, nieuw begin.”
 

Lees ook:10 redenen waarom het geen goed idee is om seks te hebben met een vriend(in)

Lees ook:Decemberfeestjes: de unieke gelegenheid om weg te glippen voor wat ‘sneaky sex’

Lees ook:Wanneer seks op een eerste date best kan….

Lees ook:Ménage à trois: tips voor een geslaagd triootje

Lees ook:Ondeugende sekstips voor papa’s en mama’s (ook voor op de camping)

Geef een reactie