‘Vijftig tinten grijs’ geeft enorme zwengel aan libido van vrouwen

Het was de bedoeling eens een dagje niet te schrijven over de hype ‘Fifty Shades Of Grey’ van de Britse auteur E.L. James.
Maar er wordt zoveel over gezegd, zowel in negatieve als in positieve zin, dat het nog wel even onze kolommen zal blijven vullen.
Wat positief is, is dat de trilogie het libido van de lezeressen van het ook in het Nederlands verschenen ‘Vijftig tinten grijs’ zeer goed doet.
Sterker nog: relatie- en sekstherapeuten raden het hun cliënten aan……………….
“Vijftig tinten grijs is ideaal didactisch materiaal”, zegt relatietherapeute Sibylle Vanweehaeghe in het Vlaamse Nieuwsblad. “Ik krijg hier geregeld jonge! koppels binnen die écht geen zin meer hebben in seks. Men werkt te veel, het leven is te lastig, er zijn jonge kinderen, seks kost gewoon te veel moeite. Ik stuur hen de laatste tijd vaak naar huis met het boek en daar blijkt dat het bij vrouwen doet wat het belooft: de feromonen weer laten stromen, de sexdrive weer aanscherpen.”
Ook journaliste Annelies A.A. Vanbelle, die zelf 2 boeken schreef over liefde en lust, vindt dat het vrouwen weer in contact brengt met ‘hun onderbuik’. “Dit boek is geen grote literatuur, maar dat pretendeert het ook niet. Wél is het zo makkelijk toegankelijk dat het een pak vrouwen ~moeders meestal~ bereikt, die het weer doet ontbranden. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om je als jonge mama nog een seksueel wezen te voelen. Dit boek doet dat. Het toont hoe fijn seks kan zijn. Hoe lekker, als je je erin kan verliezen.”
Volgens Rika Ponnet van relatiebureau Duet is de grote kracht van het boek dat het zo toegankelijk is. “In relatietherapie raden wij koppels wel eens aan samen porno te kijken. Zien vrijen doet zin krijgen in vrijen. Alleen is dat voor veel mensen nog altijd een brug te ver. Dit boek, dat zelfs in de Carrefour te vinden is, is echter zelfs voor de meest terughoudende mens aanvaardbaar. Niemand stelt de vraag: ‘Moet ik mij eigenlijk niet vies voelen omdat ik dit lees?’ Nee, het stelt literair niet veel voor, en laat ons eerlijk zijn, wat goed verkoopt is niet per definitie van goede kwaliteit. Ik vind het wel verbazingwekkend dat de aloude fantasie van onderwerping het na zoveel jaren emancipatie nog altijd doet. Het bewijst nog maar eens dat sommige patronen maar erg langzaam veranderen.”

Lees ook:‘Vijftig tinten grijs’ voor maagden

Lees ook:Ook 70-plus vrouwen vreten kinky ‘Vijftig tinten grijs’

Lees ook:Willen we het weten? BN’ers over hun seksleven in ‘I love vijftig tinten grijs’

Lees ook:ADV: ‘Vijftig tinten grijs’, nu met de seksspeeltjes.

Lees ook:‘Vijftig tinten grijs’: helft van de Nederlanders vindt pijn af en toe fijn

Geef een reactie