Prostaatkanker wellicht ook seksueel overdraagbaar

Prostaatkanker is, net als baarmoederhals-, anus- en keelkanker een seksueel overdraagbare aandoening.
De meest voorkomende vorm van kanker bij mannen neemt toe door een zeer besmettelijke, maar vaak niet opgemerkte bacterie……..
Dat beweren Amerikaanse wetenschappers meldt de BBC.
Uit onderzoek in het laboratorium blijkt dat de prostaatkankercellen groeien door de soa ‘trichomoniasis’. Die aandoening komt voor bij 275 miljoen mensen wereldwijd en is vooral overdraagbaar via seks of vuile handdoeken.
Deze seksueel overdraagbare aandoening geeft meestal geen klachten, maar kan in sommige gevallen vervelende jeuk opleveren.
Volgens de onderzoekers is de bacterie de reden dat kankercellen in de prostaat snel groter groeien. Dat komt omdat de parasiet trichomonas een eiwit vrijgeeft, die kan leiden tot een verhoogde groei van kankerverwekkende prostaatcellen.
In Nederland is volgens cijfers van het CBS prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. 22% van alle mannen die in 2011 kanker kregen had het. Dat zijn ruim 66.000 mannen, waarvan er 2.566 reeds overleden zijn.
Engelse wetenschappers zijn nog wel skeptisch. Volgens hen moet er meer onderzoek worden gedaan voordat prostaatkanker kan worden toegevoegd aan de lijst met kankers die door bacteriën worden verergerd.

Lees ook:Besnijdenis helpt wellicht ook tegen prostaatkanker

Lees ook:Heren: de tomaat is top voor de prostaat!

Lees ook:Mond- en keelkanker door orale seks, maar ook door tongzoenen

Lees ook:Meer seks + veel overspel = minder risico prostaatkanker

Lees ook:Utrecht is de SOA-hoofdstad van Nederland

Geef een reactie