Seksvoorlichting voor de hele kleintjes

‘Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen’. Dat is toch wel de teneur die ik overal hoor en lees als het aankomt op seksuele opvoeding van kinderen.
In een gepornificeerde maatschappij, waar de seks aan alle kanten op ze af komt en waar kinderen helaas ook nog onderscheid moeten zien te krijgen in allerlei vreemde aberraties is duidelijke, maar liefdevolle voorlichting broodnodig.
Voordat kinderen überhaupt vragen over seks gaan stellen, zouden ze al wat basisvoorlichting moeten krijgen……
Dat is ook de mening van pedagoge Channah Zwiep, die onlangs ‘Wat is seks?’ uitbracht.
“Als kinderen 8 jaar zijn, zouden ze wat mij betreft de basiskennis moeten hebben. Als een kind van 8 gaat vragen hoe kinderen worden gemaakt, stelt het die vraag niet voor niets. Dan hebben ze het er waarschijnlijk met vriendjes over gehad. Dan ben je als ouder te laat. Kinderen leren ook veel van hun eigen seksegenoten. Jongetjes leren vaak van elkaar masturberen”, zegt ze vandaag in het AD.
Voorlichting kan bij de kleintjes vaak juist heel leuk spelenderwijs als je samen onder de douche gaat of in bad gaat. “Het hoort ook bij de normale hygiëne dat jongens weten hoe ze hun piemel moeten schoonmaken en meisjes hun vagina, anders kun je vervelende infecties krijgen. Het is ook goed voor een kind te weten dat je niets in je vagina of anus moet stoppen. Je vertelt kinderen ook dat ze geen kraaltjes in hun neus moeten stoppen. En geen touwtjes om een piemel, dat is natuurlijk ook belangrijk.”
Mijn eigen ervaring is dat je nimmer vragen van kinderen moet ontwijken over seks. Hoe klein ze ook zijn. Beantwoord altijd alles eerlijk, maar wel in een taal die zij begrijpen. Ook je gelaatsuitdrukking en bodylanguage zijn daarbij cruciaal. Zolang vader en moeder (en opvoeder) ontspannen en niet giechelig over seks doen, kan het kind een gezonde houding ontwikkelen. De zin ‘Dat vertel ik nog wel een keer als je groter bent’ is absoluut verboden. Jongens en meisjes hebben recht op eerlijke informatieve antwoorden. Dit boek kan dus een steuntje in de rug zijn voor ouders van de allerkleinsten.
‘Wat is seks?’, Channah Zwiep, Uitgever Nino, €14,50

Lees ook:Seksuele opvoeding begint op de creche

Lees ook:Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met seksuele opvoeding

Lees ook:Masturberende peuters: daar is niks seksueels aan

Lees ook:De dubbele moraal van de USA: meerendeel huidige ouders geeft kids geen seksuele voorlichting

Lees ook:Praat met je kind over porno voordat internet dat doet!

Geef een reactie