Zeker 400 mensen seksueel misbruikt in Nederlandse zorginstellingen

Na de katholieke kerk is het zorgstelsel van Nederland aan de beurt.
Staatssecretaris van Volksgezondheid Veldhuijzen van Zanten noemt de misbruikcijfers daar schokkend.
Tussen 2007 en nu zijn ruim 400 mensen seksueel misbruikt door zorgverleners…….
RTL Nieuws meldt dat op basis van cijfers die het heeft opgevraagd bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het betreft onder meer bezoekers van huisartsen, psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking.
Mensen met een verstandelijke beperking (169 gevallen) zijn het vaakst slachtoffer van misbruik,gevolgd door psychiatrisch patiënten (113). In de zogenoemde eerstelijns zorg, waaronder huisartsen, betrof het 67 gevallen. De opsomming is gebaseerd op de meldingen bij de inspectie, vermoedelijk zijn het er nog meer.
Uit onderzoek van de commissie-Samson bleek vrijdag al dat kinderen in een jeugdzorginstelling ongeveer 2,5 x zo grote kans hebben om seksueel misbruikt te worden. De overheid en Jeugdzorg Nederland zouden bovendien te weinig ondernemen om uit huis geplaatste kinderen te beschermen tegen seksueel misbruik.
Voor verstandelijk gehandicapte kinderen is de kans 3x zo groot of zelfs meer. “Die kinderen zijn onder de hoede van de staat geplaatst, onder dwang van een rechter. Als de percentages dan zo hoog zijn, vindt de commissie het risico veel te groot”, zei de woordvoerder. “Wij vinden dat die percentages niet kunnen en dat zoiets bestreden moet worden.”
‘Netwerk’ besteedde een paar jaar geleden al eens aandacht aan deze voor de buitenwereld afgeschermd seksueel misbruik in de zorg.

Lees ook:Kwart verstandelijk gehandicapte vrouwen werd verkracht

Lees ook:Meer openheid over verstandelijk gehandicapten over seks

Lees ook:1/3 mensen in de zorg krijgt te maken met seksuele intimidatie

Lees ook:‘Sex crimes and the Vatican’ terug

Lees ook:5 nieuwe aangiftes tegen met hepatitis en hiv-besmette Keith Bakker

Geef een reactie