Vrouwen die pijn hebben bij het vrijen

“Als er aandacht is voor seks is het bijna altijd in positieve zin.
In de media is seks opwindend, spectaculair en word je aangespoord te experimenteren.”
Dat zegt psychologe / seksuologe Marieke Brauer.
En ik denk dat ze daar heel erg gelijk in heeft. Afgezien van gevaarlijke gekken die met de meest vreselijke dingen opduiken, maken wij als media seks bijna altijd tot iets spannends, sensationeels, moois of avontuurlijks.
Vaak hanteren we de toon van ‘als de seks niet OK is dan ga je toch gewoon naar iemand anders!’
Dr. Marieke Brauer wil aandacht voor dyspareunie: gemeenschap is pijnlijk, maar het kan wel.
Uit schattingen blijkt dat 12% van de vrouwen eraan lijdt. Echt vaginisme komt voor bij 1%. De vagina gaat dan ‘op slot’ door onwillekeurige aanspanning van de bekkenbodemspieren.
Deze klachten komen opvallend genoeg het meest voor onder jonge vrouwen in de leeftijd tussen 18 en 35. Juist de leeftijd waarop je er het meeste plezier aan moet hebben en er een gezin wordt gesticht.
Ruim een kwart van de vrouwen die in behandeling zijn op de poliklinieken seksuologie, komt vanwege pijnklachten. “Het ergste vind ik dat ze er zolang mee rond lopen. Dat hoor ik van vrouwen die hier komen met hun probleem”, vertelt Dr. Brauer.
Het onderwerp ligt nog steeds in de taboesfeer, zegt ze vandaag in Sp!ts. ”De klachten drukken een negatief stempel op het seksleven en kunnen persoonlijke en relationele problemen tot gevolg hebben. Vrouwen hebben het gevoel dat ze niet volledig vrouw zijn als ze geen gemeenschap met hun partner kunnen hebben.”
Psychologe / seksuologe Marieke Brauer werkt op het LUMC in Leiden. Op deze webpagina vind je meer informatie over haar onderzoek en bevindingen en de polikliniek.

Lees ook:Eddy Zoëy vindt dat vrouwen te moeilijk doen over porno

Lees ook:Mannen dromen over affaire met Eva Jinek; vrouwen over Chris Zegers

Lees ook:Heidi Klum krijgt klachten als ze topless in de zon zit

Lees ook:Seksuele problemen bij het syndroom van Sjoegren

Lees ook:SEX om aan een baan te komen

Geef een reactie