Lichte Zeden: de fascinerende band tussen kunstenaars en prostituees

In het 19e-eeuwseParijs maakte de prostitutie een stormachtige ontwikkeling door.
De betaalde seks was eerst aan strikte regels gebonden. Het mocht beslist niet openlijk worden aangeboden en daarnaast golden er strenge regels voor hygiëne.
De ‘dames van plezier’ waren immers de draagsters en doorgeefsters van een gevreesde geslachtsziekte als syfilis.
Maar de Franse hoofdstad was een magnetische metropool voor jonge mannen en oudere heren die allen bereid waren geld te betalen voor hun gerief. Op die toenemende vraag kwam het gretige antwoord van vrouwen van allerlei slag die hun lichaam ter beschikking stelden.
Laagbetaalde arbeidsters, of winkelmeiden, maar ook gehaaide, hoogst aantrekkelijke dames die zich met hun schoonheid en seksuele vaardigheden in de bedden van rijke mannen omhoog seksten tot machtige courtisanes…..
Daarover bericht het NOS-Journaal naar aanleiding van de expositie ‘Lichte Zeden’, die loopt in het Van Gogh Museum.
De Franse sekswerkers van toen werden namelijk een belangrijk onderwerp van de realistische schilders als Vincent van Gogh, Henri Toulouse Lautrec, Pablo Picasso, Edgar Degas en Kees van Dongen.
4 thema’s nemen de bezoekers van het Van Gogh Museum mee naar het Parijs van de 19de eeuw: van de danszalen en cafés waar vrouwen hun klanten oppikten tot de verborgen wereld van de bordelen en de gevangenis waar illegale prostituees en vrouwen met geslachtsziektes werden opgesloten.

‘Lichte zeden’ is een samenwerking met Musée d’Orsay. Daar was de tentoonstelling Splendeur et misères te zien van 22 september 2015 tot en met 17 januari 2016.

Lees ook:Prostitutie-museum op De Wallen opent

Lees ook:De bizarre balts- en seks-rituelen der natuur

Lees ook:Winactie: ontvang het boek ‘Van lichte zeden’ gratis

Lees ook:Doodgaan bij de hoeren

Lees ook:Dierenporno in het Nationaal Museum!

Geef een reactie