Vagina historie

De Vagina. Het begin van alles, de bron van het leven. Maar welke rol speelt de vagina eigenlijk in de geschiedenis en cultuur? Tijd voor een lesje algemene vagina ontwikkeling!
Een logisch startpunt van een lesje algemene vagina-ontwikkeling is het Bijbelse begin der tijden: Genesis, het scheppingsverhaal. Hier zien we meteen een belangrijk en terugkerend thema waar de vagina nog steeds last van heeft: totale ontkenning. In het scheppingsverhaal speelt de vagina namelijk geen enkele rol. Sterker nog: God plant de ziel in Adam en de vrouw komt voort uit zijn rib. Komt geen seks of geboorte aan te pas.
Maar wist je dat er ook een oudere legende bestaat? In dit verhaal is Lilith de eerste vrouw van Adam, en zijn ze allebei geschapen uit het stof der aarde met gelijke rechten, ook seksueel. Het verhaal gaat dat Lilith letterlijk niet onder wilde liggen. Dit gaf onenigheid tussen het stel waarna Lilith het paradijs verliet.
Uit zijn rib toverde Adam vervolgens Eva, de onderdanige, seksloze vrouw. Lilith zien we in de Bijbel nog één keer terug als nachtspook (Jesaja 34). In oude Griekse tradities staat zij symbool voor rituele prostitutie en in de Kabbala mythologie zien we haar terug als symbool voor zinnelijke begeerte en seksuele verleiding. Ze wordt daarin, hoe kan het ook anders, gezien als godin van het kwaad.
De rol van de vagina is religieus gezien op zijn minst gezegd omstreden. Wat denk je bijvoorbeeld van de Marokkaanse traditie? In veel Afrikaanse landen worden vrouwen nog steeds op grote schaal besneden. (FGM) Er worden veel redenen aangevoerd, maar terugkerend argument is dat het verwijderen van de clitoris genot bij vrouwen voorkomt.
Sluieren ligt in het verlengde hiervan. Het is uiteraard een culturele en religieuze traditie geworden, maar het idee erachter is dat de man niet in verleiding wordt gebracht. De angst voor de vagina en de vrouwelijke seksualiteit is wijdverbreid en diepgeworteld.
Toch zijn er –vooral in de oudheid- ook veel religieuze tradities te vinden waarin de vagina wordt vereerd als bron van vruchtbaarheid. Denk alleen al aan het begrip ‘Moeder Aarde’. Zij is de vruchtbaarheidsgodin bij uitstek, en de moeder van alle andere goden. Zij draagt de natuur in haar schoot. Uit deze gedachten volgen verschillende Moeder Godinnen. Astártē bijvoorbeeld,  rond 1200 v Chr een populaire godin. Haar naam betekent ‘Baarmoeder’ en ze was nauw verbonden met thema’s als vruchtbaarheid en seksualiteit.
Ook Baubo, godin uit de Griekse oudheid (800-140 v Chr) werd vereerd om haar vruchtbaarheid, evenals om haar vreugde, dans en ongeremde seksualiteit.In de mythologie is ze ook de oude vrouw die andere Goden aan het lachen maakt door haar jurk op te tillen en haar vagina te tonen.
Tot slot moeten we ook even stil staan bij de Ierse godin van geboorte en dood Sheila Na Gig. Haar cultus gaat terug tot de Kelten (600-100 v Chr) die beelden maakten om de heilige kracht van het vrouwelijke geslachtsdeel te aanbidden. In Ierland zijn nog veel afbeeldingen te bewonderen van godin Sheila, die grijnzend haar vagina opentrekt.
Gelukkig zijn er ook nog levende religies waarin de vagina positieve aandacht krijgt. Het Hindoeïsme is bijvoorbeeld erg vagina-vriendelijk. De Yoni en Lingam, religieuze afbeeldingen die in menig tempel vereerd worden, staan samen symbool voor de goddelijke scheppingskracht. Ze zijn vergelijkbaar met het Chinese Yin (Yoni) Yang (Lingam). In de Indiase context is Yoni het ontvangende en Lingam het manifeste, of letterlijk het ‘opgerichte’.
Yoni en Lingam worden trouwens ook in de dagelijkse spreektaal als namen voor de geslachtsdelen gebruikt. En zo hoort het natuurlijk ook. Want heilig en aards zijn niet meer dan twee gezichten van hetzelfde gegeven. De moraal van dit verhaal? De Vagina is in de loop van de geschiedenis in verschillende culturen heel anders benaderd. In extreme vorm is ze ontkend en ze is verheerlijkt. Desalniettemin is ze altijd gewoon haar ‘werk’ blijven doen. Tenslotte is iedereen die ooit bestaan heeft, door een vagina naar buiten gekomen.

Lees ook:Penissen op een voetstuk in Utrecht

Lees ook:Expo piemels kijken ongekend succes

Lees ook:Yoni-therapie: dat is massage voor de vagina

Lees ook:Na vagina-yoghurt is er nu ook vagina-bier

Lees ook:Patricia Paay deed het volgens haar dochter ook met vrouwen

Geef een reactie