Genitale herpes als gevolg van orale seks met een koortslip

Tweederde van de wereldbevolking onder de 50 jaar is besmet met het herpes-virus die de beruchte terugkerende koortslip veroorzaakt
In totaal gaat het om meer dan 3,7 miljard mensen type 1 (HSV-1), die dit meestal in hun jonge jaren opliepen. Maar daar blijft het niet bij, want dit type brengt steeds vaker genitale herpes met zich mee.
Dat blijkt uit een rapport van de wereld Gezondheids Organisatie WHO.
Zo’n 140 miljoen mensen tussen de 15 en 49 jaar krijgen genitale herpes terwijl ze besmet zijn met HSV-1. Zij komen vooral uit westerse landen. Steeds minder mensen in welgestelde landen krijgen het ‘normale’ herpesvirus als kind, maar steeds meer krijgen dus genitale herpes door orale seks.
Gewoonlijk wordt genitale herpes veroorzaakt door type 2 van het virus. Zo’n 417 miljoen mensen hebben HSV-2. Dit betekent dat in totaal een half miljard mensen wereldwijd genitale herpes hebben.
Bijkomend probleem is dat HSV-2 geïnfecteerden sneller ook kan een infectie met hiv oplopen. Er is nog weinig bekend over de link tussen HSV-1 en HIV.
De Wereldgezondheidsorganisatie pleit er dan ook voor om de ontwikkeling voor een vaccin tegen de beide herpesvirussen prioriteit te geven om een verdere verspreiding tegen te gaan.
Smakelijker kunnen we het bij seks.blog niet maken. Onderstaande plaatjes zijn gewoon voor de duidelijkheid.

Lees ook:Binnenkort wellicht veilig pijpen met een koortslip, maar nu nog niet….

Lees ook:‘Hoi, Ik heb genitale herpes, hoe is het met jou?’

Lees ook:Pijpen en beffen worden zo langzamerhand riskante seksoefeningen

Lees ook:Van seks via Tinder en Grindr krijg je soa’s

Lees ook:Pilgebruik zorgt voor dubbel zoveel hiv-infecties

Geef een reactie