ZIKA-virus doorgegeven via sperma, ook in Europa

Reeds vlak na de uitbraak van de ZIKA-golf vermoedden medici dat het behalve via muggen, ook seksueel overdraagbaar is.
In de VS zijn een aantal gevallen ontdekt, waaronder enkele zwangeren, die volgens gezondheidsorganisatie CDC waarschijnlijk besmet zijn via sperma van mannen met het ‘virus aan boord’.
In Frankrijk is, ook een besmetting met ZIKA geconstateerd die door seks moet zijn overgebracht.
“Het gaat om een vrouw die zelf nooit reist”, aldus François Bourdillon, hoofd van de Franse volksgezondheidsdienst. “Ze werd getest omdat haar partner in Brazilië was geweest.” Er is tot nu alleen nog bewijs dat mannen vrouwen kunnen besmetten. Andersom is het nog niet voorgekomen.
In Chili heeft de overheid het eerste geval van een besmetting met het zikavirus door seksueel contact bekendgemaakt. Het betreft een 46-jarige vrouw wiens partner werd besmet tijdens een verblijf in Haïti. In Chili komen de muggen die het zikavirus overdragen niet voor, maar er zijn wel tien gevallen bekend van mensen die in het buitenland werden besmet.
Ondertussen is er steeds meer bewijsmateriaal van een verband tussen het zikavirus en microcefalie bij baby’s.
Mannen die onlangs in een gebied zijn geweest waar ZIKA heerst, wordt ten stelligste aangeraden condooms te gebruiken of geen seks te hebben met een vrouwen die in verwachting zijn. Kinderen met de ziekte worden namelijk geboren met een abnormaal klein hoofd, wat leidt tot niet goed ontwikkelde hersenen.
Er is nog niet veel bekend over zika, maar het virus wordt in verband gebracht met duizenden geboorteafwijkingen in Brazilië, waar 900 gevallen zijn geconstateerd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodsituatie uitgeroepen vanwege het virus, dat vooral opduikt in Latijns-Amerika en de Cariben. De WHO schat dat zo’n vier miljoen mensen in de regio slachtoffer kunnen worden van Zika.
De CDC zwangere adviseert zwangeren niet af te reizen naar Rio de Janeiro voor de Olympische Spelen komende zomer. Dat geldt ook voor hun (mannelijke) partners. Wie toch naar Brazilië gaat, moet voorzorgsmaatregelen nemen, ook op seksueel gebied.

Lees ook:ZIKA-virus kan via seks worden doorgegeven: gebruik een condoom!

Lees ook:ZIKA-virus overleeft in sperma langer dan in bloed

Lees ook:Nieuwe snelle en efficiënte chlamydiatest

Lees ook:ZIKA-condoom voor Olympische sporters

Lees ook:Braziliaanse prostituees studeren alvast engels

Geef een reactie