Er zijn wel 237 redenen voor seks, maar ze zijn lang niet allemaal bevredigend

Jarenlang dachten wetenschappers dat de motivaties voor seks waren: voortplanting, plezier en het verlichten van seksuele spanning.
In 2007 noteerden wetenschappers van de University of Texas 237 andere motieven, waaronder stressreductie, altruïsme, wraak en godsdienstigheid.
Uit onderzoek van de Universiteit van Toronto blijkt nu dat het geluk in een relatie ook afhangt van de reden waarom men seks heeft.
Dat meldt The Wall Street Journal.
Het Canadese onderzoek bestond uit dagelijkse enquêtes onder 108 heteroseksuele stellen gedurende 2 weken. Er werd genoteerd hoe vaak ze seks hadden of niet en wat hun motivaties waren voor die seks.
Ze deelden de redenen uit het rijtje van hun Texaanse collega’s in 2 categorieën.

1. Toenadering (Positief: ik wil intiem zijn met mijn partner) en

2. Ontwijking (Negatief: ik wil me niet langer schuldig voelen” of ik wil mogelijke conflicten vermijden).
Deze werden op hun beurt onderverdeeld in de subredenen die of zelfgericht zijn of partnergericht.
Wanneer de seksuele motivatie positief is, voelt men zich die dag zowel seksueel als relationeel gelukkiger. Ook het verlangen naar meer seks neemt toe.
Is de seksuele motivatie echter negatief, dan is er duidelijk minder bevrediging en minder verlangen.
Partnergerichte motivaties (zowel positieve als negatieve) hebben een grotere invloed op het welzijn van de koppels dan zelfgerichte. De partners ervaarden ook positievere gevoelens als ze seks hadden vanwege de intimiteit dan wanneer ze het deden om de andere te plezieren.
Daarbij was geen verschil tussen mannen en vrouwen en de resultaten veranderden ook niet met de seksfrequentie van een stel.
En dat bleef zo. Stellen die hoofdzakelijk positief gemotiveerde seks hebben, voelen zich na 4 maanden nog steeds seksueel bevredigder dan andere stellen.
Julie Hanks, klinisch sociaal werkster uit Salt Lake City, raadt aan bij seks gericht te zijn op de emotionele band met de partner, beter te leren communiceren, nieuwe dingen uit te proberen en desnoods een sekstherapeut op te zoeken.

Lees ook:Seks uit lust én liefde is het lekkerst

Lees ook:Vrouwen doen aan anale seks om de verkeerde redenen

Lees ook:Seks en vruchtbaarheid belangrijkste redenen om te stoppen met roken

Lees ook:Pubers die een goede relatie met hun ouders hebben, worden later seksueel actief

Lees ook:HIV wordt ook doorgegeven door lesbische seks

Geef een reactie