Schrijven over seks is commerciële plicht, maar niet goed voor de literatuur

Seks scoort in de wereld van de boekverkoop.
Maar echte literatuur levert het meestal niet op.
Wel mulimiljonairs zoals E.L. James, die blijkbaar de spijker op de kop tikte met haar megaseller ‘Fifty Shades Of Grey’.
Schrijven over seks is een ‘commerciële plicht’ geworden, zo vindt de Britse schrijver Julian Barnes, die in 2011 de Booker Prize won. En veel moois levert dat doorgaans niet op………….
De woorden van Barnes zullen pas later deze week in Radio Times, het programmablad van de BBC, te lezen zijn, maar ‘The Telegraph’ vatte ze alvast samen, zo meldt NRC Next.
Centraal in het stuk van Julian Barnes staat de vraag hoe te schrijven over intimiteit. Moet een schrijver zoveel mogelijk detail in zijn boek verwerken om de intimiteit te tonen of doet hij er juist beter aan om veel weg te laten?
Een wet, ingesteld na de publicatie van ‘Lady Chatterley’s Lover in 1960′, zorgde er in Groot-Brittannië voor dat auteurs vrijer over seks konden schrijven. In beginsel hoopgevend, maar het heeft uiteindelijk vooral geleid tot veel slecht geschreven seksscènes, aldus Barnes.
“De vrijheid hebben om te mogen schrijven en weten wat je er mee moet doen zijn twee verschillende dingen.” Veel van de ‘openhartige’ seksscènes zullen bespot worden door toekomstige literaire auteurs, zo verwacht hij.
Schrijvers zouden zich gaandeweg verplicht hebben gevoeld om seks gedetailleerd te beschrijven. “En dat heeft er in veel gevallen alleen maar voor gezorgd dat oude eufemismen vervangen werden door nieuwe clichés.”

Lees ook:20 jaar de slechtste seksscènes

Lees ook:Vrouwen schrijven beter over seks dan mannen

Lees ook:Schrijver Chad Leslie Peters zoekt vrouw om seks mee te hebben voor nieuw boek

Lees ook:Kim Kardashian had trio met pornoster

Lees ook:We moeten van het taboe ouderenzorg en seks af

Geef een reactie